Üürileandjad soovivad anda ukrainlastele peavarju

Nii Eesti kui ka teiste Euroopa riikide üüriturg on Ukrainast saabuvate põgenike tõttu tohutult elavnenud. Üüriplatvormi Rendin klienditoe kogemus näitab, et sõda on turu olukorda märkimisväärselt ja mitmel moel muutnud.
Avaldamise kuupäev 09.03.2022
Selle artikli sisu võib olla aegunud!
Üürileandjad soovivad anda ukrainlastele peavarju

Üürileandjad küsivad üha enam nõu põgenike majutamise õiguslike ja tehniliste nüansside kohta. Umbes iga neljas üürileandja on valmis loobuma tavapärasest üüritehingust, et anda oma korter või maja (ajutiseks) elupinnaks mõnele Ukraina perele, kel on õnnestunud sõjakoleduste eest siia pageda.

Kuna antud kontekstis on üldjuhul jutt tasuta või soodustingimustel välja üürimisest, siis see ei tähenda, et üürisuhe ei võiks olla lepinguga fikseeritud. Vastupidi, see annab turvatunde mõlemale osapoolele.

Kui koduomanikul on olemas üürnik, siis Rendini veebist leiab tasuta alla laadimiseks üürilepingu põhja, mille lüngad saab üürileandja ise ära täita. Lepingupõhjad on saadaval eesti, inglise ja vene keeles. Kuna sisserändavatel ukrainlastel digiallkirjastamise võimalus puudub, siis saab üürilepingu välja printida ja käsitsi allkirjastada. Samuti on Rendini tiim toeks juhul, kui omanik või üürnik vajab üürimise teemal õigusalast nõustamist. See on mõlema osapoole jaoks tasuta.

Politsei- ja Piirivalveamet on arvestanud sellega, et siia saabuvad inimesed ei jõua kohe oma dokumente korda ajada. Seetõttu on PPA andnud kõikidele Ukraina kodanikele eriloa ja seadusliku aluse Eestisse sisenemiseks ja siin ajutiseks viibimiseks (PPA peadirektori korraldus, 24.02.2022). Samuti võimaldatakse nendel ukrainlastel, kellel on Eestis viibimise luba lõppemas, jääda ajutiselt riiki edasi. See kehtib määramata ajaks kuni antud korralduse tühistamiseni.

Eesti idufirma Rendin on digitaalne kodu üürimise platvorm, mille keskmes on turvalisima üürilepingu pakkumine. Muuhulgas sisaldab see üürileandja jaoks üürimaksete garantiid ja varakaitset ning üürnikule deposiidivaba üürimist. Rendini asutasid 2019. aasta kevadel Alain Aun ja Maiko Saluorg, tiimis töötab praegu 17 inimest ning ettevõte tegutseb Eesti ja Poola turgudel.