Korteri üürile andmine: 6 soovitust üürileandjatelt

Kui omanikul seisab ees korteri väljaüürimine ja märkmikku või telefoni on kirja pandud nimekiri kõikvõimalikest vajalikest tegevustest, siis sellele võib järgneda üks korralik segadusetunne. Millele mõelda, mida ei tohi unustada?
Avaldamise kuupäev 06.06.2023
Selle artikli sisu võib olla aegunud!
Korteri üürile andmine: 6 soovitust üürileandjatelt

Järgnevas blogiloos saavad sõna kaks üürileandjat Eleri ja Raido, kes lahkelt jagavad oma seniseid kogemusi ja nõuandeid.

Üürilepingu koostamine ja üürnikule sisu tutvustamine

Üürilepingu seadus ehk Võlaõigusseadus paneb küll paika, mida üks leping võib sisaldada, ent selle reaalne koostamine on kohati päris tüütu. “Leping peab olema juriidiliselt korrektne. Kes iseseisvalt sellega tegeleb, siis alustada on keeruline, ent hiljem juba lihtsam,” teab üürileandja ja Rendini kasutaja Raido.

Ta soovitab kõik üürilepingu punktid üürnikuga läbi rääkida. Eriti olukorras, kus lepingus olev keel ei ole üürniku emakeel. Raido toob omast käest ka ühe näite, miks lepingu sisu tutvustamine on väga tähtis. 

“Lepingus oli keelatud üürikodu seintesse aukude tegemine. Ilmselt oleksin pidanud juurde kirjutama ja põhjalikult lahti selgitama, et miks nii teha ei tohi. Kokkuleppele kohaselt läksin mitu kuud hiljem korteri seisukorda kontrollima ja näen, et elutoa seina on löödud nael ja sinna riputatud kell,” räägib Raido. 

“Nael oli löödud vaid paar sentimeetrit eemale vannitoa pistiku elektrikaablist. Ma ei taha mõeldagi, mis oleks võinud juhtuda, kui nael oleks 'õiget' kohta tabanud. Paraku elekter ei levi nagu Wi-Fi ja peab arvestama, et seinte sees on olulised kaablid.”

  • Millist tüüpi üürilepingut eelistada? Vaata täpsemat analüüsi meie blogiloost.

Üürniku taustakontrolli tegemist ei tohiks alahinnata

Mõlemad üürileandjad leiavad, et üürniku taustakontroll on miski, mida omanik ei tohiks kunagi alahinnata. “See muidugi ei välista võimalikke probleeme tulevikus, aga aitab välja selekteerida kõige kohusetundlikumad inimesed,” selgitab üürileandja Eleri.

Raido soovitab, et üürniku taustakontroll peab olema võimalikult mahukas. Kui Rendini taustakontroll on ehitatud üles maksehäirete tuvastamisele ja maksevõimekuse hindamisele, siis iga omanik saab veel täiendavalt otsida infot sotsiaalmeediast või guugeldades.

Lisaks tõdeb Eleri, et tal endal on küll õnneks läinud, ent teab tuttavaid üürileandjaid, kes on pidanud probleemsete (makseraskused ja keeruline suhtlus pärast varakahju tekitamist) üürnikega kokku puutuma ka siis, kui varasemalt on tehtud taustauuring.

Tema kirjeldatud olukord on hea näide, kus päästerõngaks on Rendini kasutamine, sest üürileandjal on olemas nii üüri- ja kommunaalmaksete garantii, varakaitse kui ka juriidiline tugi.

Hinnasta üürikorter vastavalt piirkonnale

Oleme nüüdseks juba mõnda aega näinud, kuidas nii kinnisvara hinnad laiemalt kui ka elupindade üürihinnad on olnud suures muutumises. Kuna see mängib pea kõikide üürikodu otsijate jaoks määravat rolli, siis on paratamatult tekib küsimus – mis on õige valem üürikodule hinnalipiku määramiseks?

Põhiline nõuanne mõlema üürileandja suust on turu jälgimine laiemalt ja enda kursis hoidmine selle piirkonnaga, kus asub üüritav elupind. Vajadusel tasub konsulteerida mõne üürituru eksperdiga.

Valest hinnast annab üldjuhul ka märku ülemäära suur või vastupidiselt väga madal inimeste huvi üürikodu vastu.

Hea üürikuulutus ei tekita palju lisaküsimusi

Kinnisvara portaali, sotsiaalmeediasse ja/või Rendini süsteemi minev üürikuulutus peaks üürileandjate hinnangul sisaldama piisavas koguses olulist infot ja korralikke pilte.

“Viimasel ajal oleme hoopis videoformaati kasutanud,” jagab Eleri. “Nii saab võimalikult palju teavet edasi anda ja inimesed saavad kohaga juba n-ö ette tutvuda. See säästab aega, sest ainult tõsisemad huvilised jäävad alles, kes soovivad potentsiaalset kodu vaatama tulla,” põhjendab ta.

Kuulutuse sisu puhul soovitab Eleri mõelda baasküsimustele, mis inimesi huvitavad. Näiteks asukoht ja mugav ühendus/transpordivõimalused, kommunaalarvete suurusjärk. Kui üürikuulutus on valmis kirjutatud, siis soovitab Eleri selle alles hoida, et tulevikus käiks teksti koostamine lihtsamalt.

Raido arvab, et nutikalt tehtud üürikuulutus on pigem lühem ja konkreetne ning ütleb kohe ära, kes/mis on lubatud (näiteks lemmikloomad). Üheks hea kuulutuse indikaatoriks on see, kui selle järel ei teki rohkelt kandidaate. “Üks asi on küll väär hind, aga teine pool on kuulutuse tekst, mis lubab liiga palju asju kokku ja tekitab omakorda mõttetute küsimuste laviini üürihuviliste poolt,” selgitab ta.

Lood tasuta üürikuulutuse.
Saad taustakontrollitud üürniku.

Kinnisvara korrashoid vajab omaniku panust

Kui üürnik elab korteris sees, siis muidugi on seal olmega seotud asju, millega ta peaks iseseisvalt tegelema. Olgu selleks lambipirni vahetamine või kogemata katki tehtud peegli asendamine.

Samas on üüritav pind omaniku vara, mille üldise funktsioneerimise eest ta vastutab ise. Näiteks sinna hulka kuuluvad tehnosüsteemide korrashoid ja hooldus, mis tuleneb seadmete loomulikust kulumisest.

“Endale kuuluva vara eest tuleb ise hoolitseda, sest teised seda ei tee,” sõnab Raido. “Üürilepingus saab fikseerida kokkuleppe, et teatud aja tagant ja piisava etteteatamisega võib omanik tulla korteri seisukorda üle vaatama. Nii on võimalik kätt pulsil hoida. Ei ole mõtet eeldada, et korteri üleandmisel ja aastaid hiljem tagasi saamisel on seisukord täpselt sama.”

Üürileandja Eleri teab omast kogemusest jagada, et see, mis on korrashoiuga seotud, võtab tavaliselt eeldatust rohkem aega. “Kui ikka enne sama asja teinud ei ole, nt segistit vahetanud, siis võib ajalise prognoosi korrutada kahe, kolme või lausa neljaga. Kui aeg on kallis, siis võiks kaasata spetsialisti.”

Turvaline üürileping ja kaitse Rendinilt

“Just hiljuti korterit üürile andes arutasime elukaaslasega, et enam ei tahaks ilma Rendinita välja üürida,” ütleb Eleri. “Nii üürileandjal kui ka üürnikul on kindlustunne, et lahkhelide korral on Rendin kolmas osapool, kes aitab muresid lahendada, kui omavahel hakkama ei saa. Rahuliku ööune tagab teadmine, et kui korteris juhtub midagi üürniku süül, siis ma ei pea ise tegelema temalt raha kätte saamisega.”

Tema jaoks on oluline ka ajakohase ja korrektse üürilepingu olemasolu. “Hea, et ma ei pea ise end nii detailselt kursis hoidma. Saan usaldada Rendinit, et leping on korrektne ja vastab seadusele.” 

Raido mõtted kattuvad eelkõnelejaga. “Ma ei loobuks Rendini kasutamisest lihtsuse ja mugavuse tõttu. Üürilepingu koostamisega tegelevad nad ise. Probleemide korral üürnikuga tulevad nad appi.”