Nõuanded Eestisse kolijale

Rendin on Eesti Rahvusvahelise Maja* koostööpartner, et olla abiks välismaalt siia elama tulnud inimestele üürikodu leidmisel ja turvalise üürilepingu sõlmimisel.
Avaldamise kuupäev 16.05.2022
Selle artikli sisu võib olla aegunud!
Nõuanded Eestisse kolijale

Järgnev blogilugu on eestikeelne kokkuvõte Work in Estonia veebis ilmunud artiklist.

Rendini toimimine üürniku jaoks

Esimese sammuna tasub ette võtta Rendini konto loomine, mis teeb kodu otsimise lihtsaks ja mugavaks. Sellega saab üürileandja positiivse signaali, et üürnik on usaldusväärne kandidaat, sest Rendini kasutaja loomine tähendab ka taustakontrolli läbimist.

Seejärel saab hakata kandideerima pakutavatele üürikodudele, mis on leitavad näiteks meie Facebooki grupis ja kinnisvara24.ee portaalis.

Meelespea kodu üürimisel

  1. Loe kogu üürileping enne allkirjastamist tähelepanelikult läbi. Kui miski vajab selgitamist, siis tasub alati küsida.

  2. Oluline on panna korralikult kirja kõik üürimisega seotud tegevused. See puudutab nii lepingut, üleandmise-vastuvõtmise akt kui ka makseandmed.

  3. Üürimisega alustamisel on levinud viga jätta üleandmise-vastuvõtmise akt korralikult vormistamata. Näiteks ei kirjutata uude üürikohta kolimisel koos omanikuga täpselt üles seal olevaid esemeid ega tehta fotosid, mis kirjeldaksid elupinna seisukorda.

  4. Vii ennast kurssi kommunaalkuludega. Kodu otsides küsi üürileandjalt talviste ja suviste kommunaalkulude kohta. Need võivad olla hoopis teistsugused kui selles riigis, kus varem elasid.

Rohkem infot selle kohta, mida üürnikud enne üürimist teada tahavad.

Vastused väga levinud küsimustele

  • Üürileandja ei luba mul üüripinda elukohana registreerida – kas tal on õigus seda teha? Lühike vastus on ei. Igal inimesel on õigus registreerida oma elukohana see aadress, kus ta elab, isegi kui tegu on üüripinnaga. Ametlikust riigiportaalist saab ülevaate õigustest ning juhised taotluse esitamiseks.

  • Üürileandja soovib üüri sularahas – kas see on seaduslik? Jah, see on täiesti seaduslik, kuid Eesti digiühiskonnas pole see enam eriti levinud. Sularahas maksmise korral on üürnikul õigus saada kirjalik kviitung iga üürimakse kohta.

  • Kas üürilepingu võib allkirjastada inglise keeles või peab see olema eesti keeles? Üürileping peab olema mõlemale poolele arusaadavas keeles. Näiteks Rendini platvormil on kolm keeleversiooni: eesti, inglise ja vene.

*Rahvusvaheline Eesti Maja ehk International House of Estonia (IHE) kaudu saab infot kõige vajaliku kohta, mis puudutab välisspetsialisti Eestis töötamist ja elamist. Organisatsioon on osa Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest.