Kinnisvara väljaüürimine võib olla tülikas. Seaduste järgmine, õiglase hinna määramine ja üüripinna näitamine huvilistele on vaid mõned põhjused, miks paljud Eesti korteriomanikud otsustavad loobuda üürimisest või kasutada kinnisvaramaaklerit.
Avaldamise kuupäev 17.07.2024
[object Object]

Just seetõttu teeme ka meie Rendinis koostööd maaklerite ja kinnisvarabüroodega. Meie hoolitseme juriidiliste küsimuste eest ja võtame enda kanda kõik üürimisega seotud riskid, samas kui maakler kannab hoolt korterite näitamise ja muude tegevuste eest. See võimaldab kinnisvaraomanikul saada parima kogemuse, kus on kaetud kõik olulised aspektid.

Tippmaaklerid on Rendinit kasutanud juba algusest peale

Gerli Asmer on kinnisvaramaaklerina tegutsenud kuus aastat ning kasutanud Rendin teenust selle loomisest alates. Tänaseks on ta Rendini platvormil sõlminud üle mitmesaja lepingu. “Teen enamus oma lepingud Rendini kaudu ning minu kliendid on selle omalt poolt hästi vastu võtnud,ütleb Uusmaa kinnisvarabüroo maakler.

“Üürileandjad on enamasti kohe nõus teenust kasutama. Omanikele pakub meelerahu teadmine, et nad on kindlustatud ja turvalises positsioonis. Lisaks on nende jaoks oluliseks argumendiks ka taustakontroll, mis kinnitab, et üürnik on maksejõuline. Üürnike jaoks on peamine võit see, et nad saavad üürida ilma tagatisrahata,” kirjeldab Asmer.

Üsna varajane "ärkaja" oli ka Algis Liblik, kes alustas maakleritööd 2018. aastal ning hakkas Rendini teenust kasutama 2020. aastal. Libliku sõnul oli teenus tema jaoks algusest peale "no brainer" ning ta nägi selles väga suurt väärtust nii üürileandjate kui üürnike jaoks. Täna on tema ettevõtte 1Estate Kinnisvara portfellis olevate korterite üürilepingutest ca 90% sõlmitud läbi Rendini.

Üürileandjad vajavad rohkem kaitset

Algis Libliku arvates seisneb Eesti üürituru suurim probleem selles, et Võlaõigusseadus on liigselt üürniku huve ja õigusi kaitsev ning üürileandja, kes oma vara võõrale inimesele kasutada annab, on põhjendamatult nõrgemas positsioonis. “See on ka põhjuseks, miks meil on puuküürnike teema endiselt üsna aktuaalne ning paraku ei ole näha, et selle probleemi lahendamiseks või ennetamiseks seadusandluses mingeid muudatusi tehtaks,” selgitab ta.

Liblik lisab, et neil on õnneks Rendini tegutsemisaja jooksul olnud probleeme vähe ning nad on igale murele alati abi ja lahenduse saanud. “Väga keerulisi ja tõsiseid juhtumeid on nende sadade lepingute jooksul olnud ühe käe sõrmedel. Kõige ekstreemsemal juhul oli meil mõni aasta tagasi tekkimas üks puuküürniku olukord, mille tänu Rendini professionaalsele tegutsemisele sisuliselt ühe nädalaga lahendatud saime. Omanik sai tänu Rendinile kätte nii suure üürivõla kui ka korterile tekitatud materiaalse kahju,” kirjeldab 1Estate Kinnisvara maakler.

Gerli Asmeri hinnangul on tavalepingu puhul kõige suurem probleem see, et ühe kuu üürisumma ulatuses tagatis ei paku üürileandjale sisuliselt mingit kaitset võimalike probleemide korral. “Kõige suurem risk on hooletu või kuritahtlik üürnik, kes võib tekitada korteris sellise kahju, et selle likvideerimine ulatub tuhandetesse eurodesse,” ütleb ta.

“Tavalepingu puhul saab üürnik lihtsalt “tšau-pakaa” öelda ja ukse enda järelt kinni tõmmata ning kahjuks ei päästa sel juhul ühe kuu üüri suurune tagatisraha midagi. Rendini lepingu puhul hüvitatakse üürileandjale üürniku süül tekkinud kahjud kuni 10-kordse üürisumma ulatuses,” kirjeldab ta.

Asmeri sõnul pole tal õnneks keerulisi juhtumeid ette tulnud, kuna üürnike eelsektsioon on väga hea. “Küll aga on meil kontoris olnud paar juhtumit, kus üürnikul tekkisid makseraskused ning Rendin võttis olukorra lahendamise üle,” lisab ta.

Rendini teenus on võrdne hügieeniga

Libliku sõnul ei ole kinnisvara väljaüürimine mugavustegevus, mida saab võimalikult väikese vaevaga ja pinnapealselt või kiirelt ära teha. “Kiirus ei tohiks olla üürileandja eesmärk. Eesmärk peaks olema hoopis kõikide riskide miinimumi viimine ning seeläbi parima võimaliku üürniku leidmine maksimaalselt pikaks ajaks. Kui soovid probleeme vältida, ole põhjalik ja korrektne,” soovitab ta.

Esmakordsel üürileandjal soovitab Gerli Asmer valida pädev maakler, kes tema üürikorteriga päriselt tegeleb. “Hea maakler on suuteline aru saama üürituru hinnatrendidest, oskab vähendada riske ning teha läbi kogemuste üürniku leidmisel õigeid valikuid,” selgitab ta.

Asmeri arvates on üürileandjale kõige turvalisem kasutada Rendini kaitse ja kogemustega maakleri kombinatsiooni. “Soovitan Rendini kasutamist kõigile, kes soovivad turvalist ja kindlustatud üürisuhet ning öösel rahulikult magada,” ütleb ta.

Libliku jaoks on Rendini teenus võrdne hügieeniga. “Ma ei näe täna mitte ühtegi põhjust, miks keegi peaks oma kinnisvara välja üürima tavalise üürilepinguga. Kui oleksin üürnik, siis ma ei oleks nõus korterit üürima ilma Rendinita ning üürileandja esindajana ei tunne ma end väga kindlalt neil kordadel, kui mingil põhjusel tuleb Rendini teenuse asemel korter välja üürida nö vanamoodsel teel tavalepinguga,” põhjendab maakler.

Loe veel:

11.07.2024

Üüritülide lahendamise salarelv? 4 soovitust, kuidas koostada korrektselt eluruumi üleandmise akti

Eluruumi üleandmise-vastuvõtmise akt on üüriprotsessis vajalik dokument, mis kaitseb üürilepingu osapooli ning aitab lahendada vararikkumisega seotud juhtumeid ja erimeelsusi. Rendini õigusjuht Lia Siht annab nõu, mida selle koostamisel silmas pidada.
03.07.2024

Üürileandja teeb salajasi visiite? 5 levinud tingimust üürilepingutes, mis on ebaseaduslikud

Toimiva üürisuhte alus on korralik üürileping. Sageli kasutavad aga üürileandjad ära üürnike teadmatust ning lisavad lepingusse enda äranägemise järgi lisatingimusi, mis ei ole õiguspärased. Rendini õigusjuht Lia Siht teeb ülevaate ebaseaduslikest punktidest, mida võib leida paljudest üürilepingutest.
19.06.2024

Jurist avaldab: 4 ebameeldivat olukorda, kus üürnikule on tehtud ülekohut

Oleme varem jaganud lugusid üürnikest, kelle eksimused või teadmatus on põhjustanud üürileandjale majanduslikku kahju. Nüüd vaatame tagasi juhtumitele, kus oleme suutnud potentsiaalseid probleeme ennetada.

Rendin tagab turvalise ja lihtsa välja üürimise

Professionaalse juristi koostatud üürileping. Üürikandidaatide taustakontroll. Garanteeritud üürimaksed ja tagatisrahast kuni 10 korda kõrgem kaitse. Vaata järele!